Laat je niet verleiden door tribunewerk
Laat je niet verleiden door tribunewerk
18 februari 2019 
1 min. leestijd

Laat je niet verleiden door tribunewerk

Laat je niet verleiden door tribunewerk

Een voetbalspeler die zich op het veld laat afleiden door rumoer op de tribune, gaat steeds slechter presteren. Ook kost het spel hem meer energie dan wanneer hij focus houdt.

Als voetbalspeler word je ingehuurd om het spel te spelen. Wie zich laat afleiden, verandert zijn cirkel van invloed in een cirkel van betrokkenheid.

Op het moment dat jij of één van je teamleden wordt afgeleid, heeft dat invloed op jullie functioneren. De voetballer die zijn aandacht verplaatst van het veld naar de tribune gaat slechter spelen, waardoor hij ook nog eens commentaar krijgt op zijn functioneren. En dat terwijl hij hard zijn best doet om betrokken te zijn bij wat zich in het stadion afspeelt. Het heeft effect op zijn team en de activiteit die hij is gevraagd uit te voeren.

Commentaar leveren

Voor veel mensen is bovenstaande herkenbaar. We hebben de neiging ons met zaken te bemoeien waarmee we ons helemaal niet hoeven te bemoeien. Het uiten van ongenoegen over een andere afdeling is daar een voorbeeld van, of het leveren van commentaar op plannen van de directie.

Ondertussen is er niemand die naar dit commentaar luistert, want het is niet jouw taak om hier iets van te vinden en over te roepen. Focus behoud je door je af te vragen waar je werkelijk invloed op hebt, of waar je als team invloed op hebt. Heb jij invloed op wat iemand vanaf een tribune roept? Nee, daar kun je niets mee. Precies hetzelfde geldt voor geluiden binnen een bedrijf. Kun jij invloed uitoefenen op wat een directie zegt? Waarschijnlijk niet. Houd de focus op datgene waarvoor je bent opgesteld.

Werk dat nooit ophoudt

Wil je meer, of iets anders? Kijk waar je invloed op hebt en bepaal vooral ook wat je beter kunt laten, omdat het buiten je invloedcirkel valt. Voordat je het weet, ben je overal mee bezig. Betrokkenheid tonen is waardevol, maar het gaat erom waarvoor jij bent opgesteld. Maak keuzes en zeg vaker nee. Alleen dan blijf je je richten op kwaliteit. Zo zorg je ervoor dat je cirkel van invloed alleen maar groter wordt in plaats van kleiner.

Iedere keer kun je jezelf afvragen of je iets met een geluid of signaal kunt. Hoort dit bij mij? Is dat niet zo, houd je je er dan ook niet mee bezig. Maak en houd je eigen invloedcirkel groot.

Over de schrijver
Reactie plaatsen