Samen maken we de teamleden uit jouw organisatie nog succesvoller.
Dit is de belangrijkste factor voor een succesvol team
02 oktober 2017 
1 min. leestijd

Dit is de belangrijkste factor voor een succesvol team

“Ooit word ik Europees Kampioen.” Die uitspraak deed Sarina Wiegman op 20-jarige leeftijd. De naam Wiegman heb je misschien afgelopen zomer leren kennen als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Wiegman markeerde als 20-jarige voor zichzelf een stip aan de horizon.

Droom

De bondscoach wist heel goed dat het bereiken van het Europees Kampioenschap niet in één keer is te realiseren. Ze had een droom. Dat is ook wat we tegen organisaties zeggen: Bekijk welke richting jullie samen in willen slaan. Wat is die juiste richting? Definieer ‘m. Hoe worden jullie nog beter en hoe gaan jullie vanaf dit punt verder?

Focus is het woord

We kunnen een grote les trekken uit het verhaal van Wiegman. Ze had focus. Focus is het allerbelangrijkste voor iedereen die iets wil realiseren. Het behoeft geen twijfel dat ook Wiegman de nodige obstakels is tegengekomen. En in haar geval kwamen daar nog even zoveel vooroordelen bij kijken.

Nog meer vooroordelen

Welk bedrijf of welke organisatie je ook vertegenwoordigt, ook jij bent vast bekend met uitspraken die je van het gekozen pad kunnen doen wijken. ‘Het stelt toch niet zo veel voor’, ‘het gaat toch niet werken’, of deze: ‘het past niet in het plaatje’. Wie zich laat leiden door vooroordelen, wijkt van het gekozen pad af. Je weet niet meer waar je achter staat. Blijf naar dat gekozen eindpunt toewerken.

Titel

De leden uit het vrouwenelftal hebben zich samen met hun coach in ieder geval niets van vooroordelen aangetrokken. Ze wisten de Europese titel op hun naam te schrijven door continue focus te houden.

Kleine stappen, kleine successen

Je hoeft niet in een keer kampioen te worden. Vier de kleine stappen die je zet als kleine successen. Dat is precies de manier waarop je uiteindelijk bereikt wat je wilde bereiken. Al die stapjes realiseren het grote geheel. Wie in kleine stappen werkt, overziet veel beter wat nog meer mogelijk is dan iemand die te snel vooruit wil.

Natuurlijk is er tegenslag

Bij bedrijven werkt dit niet heel anders. Dat gewenste resultaat bereik je niet in slechts een paar weken of zelfs maanden. En is er sprake van een tegenslag? Blijf dan wel je koers vasthouden. Ofwel, behoud je focus!

Meer waarde voor je klanten

Bij de Teamontwikkelaars laten we organisaties effectief samenwerken zodat ze continu kunnen verbeteren en van grotere waarde kunnen zijn voor hun klanten. Onder onze begeleiding verbeteren zij de kwaliteiten van ieder teamlid.

Over de schrijver
Reactie plaatsen