Ik vertrouw het niet helemaal
Ik vertrouw het niet helemaal
01 september 2023 
2 min. leestijd

Ik vertrouw het niet helemaal

Weet je, ik heb weinig vertrouwen in hoe het nu gaat en ik weet niet of het wel goed komt! Ik weet ook niet of ik die ander wel kan vertrouwen in wat hij of zij doet, dus doe ik vaak zelf wel even!'  Zomaar een paar opmerkingen die ik vaak hoor.

En als ik heel eerlijk ben herken ik deze gedachte ook bij mezelf. Gek is wel dat ik daar vroeger veel meer last van had dan nu. Misschien heeft dit iets met zelfvertrouwen te maken?🥴

👀 Kijk, vertrouwen en wantrouwen staan vaak op gespannen voet met elkaar. Je ziet dat o.a. terugkomen in teams en de vragen die worden gesteld; is er vertrouwen, kunnen we elkaar vertrouwen, we moeten werken aan vertrouwen, ik vertrouw het niet ect.

Maar niet alleen in teams. Soms loopt het voor jezelf ook niet altijd zoals je graag zou willen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder zelfvertrouwen krijgt,of erger je echt gaat twijfelen aan jezelf.
Of, als je een manager bent, je merkt dat vertrouwen steeds weer een terugkerend thema is in je team. Het maakt je aan het twijfelen of je het wel goed aanpakt.

Wat je ook ziet gebeuren is dat de schuld bij de ander wordt neergelegd;

‘Ik kan mijn leidinggevende niet vertrouwen dus..”

‘Ik kan het bedrijf niet vertrouwen dus…’

‘Ik kan mijn mensen niet vertrouwen waardoor…’

Ik kan mijn klanten niet vertrouwen waardoor…’

‘Ik kan mijn medewerkers niet vertrouwen…. ‘

‘Ik vertrouw mijn baas niet...’

‘Ik vertrouw mijn collega’s niet… ‘

Ect. 

De kern van het probleem is dat het niet altijd ligt aan de ander. Het probleem ligt meer bij, dat jezelf niet kunt vertrouwen of weinig zelfvertrouwen hebt. En als jezelf niet kunt vertrouwen is de kans groot dat je dit projecteert op de ander.
🤔 Dus als jezelf niet vertrouwt, hoe kun je dan überhaupt de ander vertrouwen?

Te weinig vertrouwen en te veel wantrouwen heeft helaas als gevolg dat de prestaties afnemen. 📉 En dit wil je juist voorkomen.

Vertrouwen in jezelf hebben is dus belangrijk en bepalend voor jezelf, en heeft invloed op de manier waarop anderen ons zien en hoe jij met ze omgaat. En omgekeerd, op de manier waarop anderen ons zien en met ons omgaan. 

Vertrouwen in onszelf en in de ander geeft ons zelfverzekerdheid en geloofwaardigheid om anderen verder te helpen en te inspireren.

Vertrouwen in jezelf zorgt er ook voor dat je keuzes durft te maken en durft te kiezen voor jezelf. De regie nemen.

Vertrouwen in teams zorgt ervoor dat het team durft te leren en daardoor beter gaat presteren.

Vertrouwen speelt een hele belangrijke rol als het gaat over leiderschap. Hoe geef je vertrouwen aan je medewerkers en kun je ze vertrouwen in hoe ze werken? Ben je betrouwbaar als leidinggevende en ben je trouw aan jezelf.

Ik ben benieuwd hoe vertrouwen bij jou, in je team en organisatie een rol speelt bij het wel of niet realiseren van resultaten?
Merk je dat vertrouwen een rol speelt in je bedrijf en wil je daar iets mee?
Maak dan een afspraak, ik kijk graag met je mee.

Misschien overbodig maar het is gratis & geheel vrijblijvend. Met andere woorden: Je hebt niks te verliezen.

>> Klik hier om een online 1-op-1 gesprek met mij in te plannen (natuurlijk op een datum en tijd dat jou het beste uitkomt).

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen