Iets gezegd is nog niet gehoord!
Iets gezegd is nog niet gehoord!
19 mei 2023 
1 min. leestijd

Iets gezegd is nog niet gehoord!

Iets gezegd is nog niet gehoord!

'Ik worstel met ‘verkeerde’ bescheidenheid. Hiermee bedoel ik dat ik niet altijd zeg wat ik denk omdat ik de ander niet wil kwetsen. Terwijl ik me wel stoor aan het gedrag of keuze van de ander. Ik denk echt dat ik duidelijk genoeg ben en toch zie ik iets anders gebeuren.' Dit vertelde een teamleider me laatst.


Het lijkt soms alsof je tegen een muur praat, en toch wil je eerlijk zijn en de ander niet kwetsen, maar hoe krijg je het dan voor elkaar dat wél die afspraken worden nagekomen en je niet iedere keer ziet; ja zeggen en nee doen.

Het overkomt ons allemaal wel eens. Het gevaar is dat je dan blijft hangen in het herhalen van dezelfde boodschap. Zonder resultaat. 📉

Dit kan een enorme energielek zijn, en het zorgt ervoor dat het steeds moeizamer gaat.
Het lijkt namelijk alsof jij alles honderd keer moet blijven herhalen en je maar niet begrijpt waarom ze het niet begrijpen of gewoon doen!

Ergens heb je het idee dat er iets niet klopt, maar wat?

Wat is het toch dat ik het gevoel dat ik tegen een muur oploop? Dat je niet goed begrepen wordt? Of dat bepaalde medewerkers of je team vooral bezig is met totaal andere dingen dan die je met elkaar had afgesproken?

Je loopt dan tegen een communicatiemuur op en die ziet er als volgt uit;

Dus realiseer je dat wat je bedoelt niet altijd gezegd is, en het niet vanzelfsprekend is als jij iets communiceert de ander direct dezelfde betekenis er aan geeft.

Er zit een grote kloof tussen wat jij bedoelt en wat er daadwerkelijk gedaan wordt.


En het is nog maar de vraag of wat jij bedoelt te zeggen je ook daadwerkelijk zegt.🥴

Of andersom de ander geeft een andere betekenis aan de woorden jij gebruikt, of denkt te gebruiken. We vullen zelf veel in en nemen snel dingen aan.

En dan gaat het snel mis.

👀 Dus voordat je in het oordelen stapt, vraag jezelf eerst eens af waar je mee te maken hebt in de communicatie muur.

Tip; stel vragen en check of je boodschap wel helder is overgekomen! Laat bijvoorbeeld je medewerker een samenvatting geven van je boodschap.


🖐️Effectief zorgt voor productief dus als je dit wilt?

Maak dan gerust een keer een afspraak voor een gratis coachcall.  📞 Ik ben benieuwd naar je vraag!

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op deze link en een afspraak in te plannen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen