Iedereen heeft talent
Iedereen heeft talent
19 april 2024 
1 min. leestijd

Iedereen heeft talent

Ik las laatst deze uitspraak van Albert Einstein:

"Iedereen heeft talent. Maar als je een vis beoordeelt op het klimmen in bomen zal het zich z'n hele leven een mislukking voelen."

Het bracht me aan het denken deze uitspraak, omdat het echt wel een punt raakt die we soms over het hoofd zien, vooral als je soms te snel wilt en ongeduldig bent omdat het niet goed gaat.

Te snel
Als ondernemer of leidinggevende is het verleidelijk om mensen te beoordelen vanuit jouw eigen perspectief, en om iedereen op dezelfde manier te behandelen en te beoordelen.

Maar dat is waar het mis kan gaan. Elk individu heeft unieke talenten, vaardigheden en potentieel dat ontdekt en benut moet worden. Een open deur, maar toch!

Anders kijken
Stel je voor; Anna die niet zo sterk is in traditionele taken zoals het opstellen van rapporten of het leiden van vergaderingen. Als je haar blijft beoordelen op deze aspecten, zal zij zich misschien gefrustreerd en incompetent voelen.

Maar wat als je ontdekt dat Anna juist uitblinkt in creatief denken en probleemoplossing? Door haar talenten op deze gebieden te erkennen en te benutten, kun je haar inzetten op projecten die haar sterke punten juist benadrukken en haar zelfvertrouwen wordt hierdoor alleen maar groter.

Het resultaat
Zij bloeit op, wordt een gewaardeerde medewerker en levert een waardevolle bijdrage aan het succes van je bedrijf.

Als ondernemer of leidinggevende is de uitdaging om je medewerkers te zien voor wie ze echt zijn, om hun unieke talenten te herkennen en te koesteren. Neem de tijd en ga in gesprek met je medewerker.

Groei cultuur
Als je dit gaat doen kun je veel meer gebruik maken van het potentieel en daarbij ook nog eens een cultuur van groei ontwikkelen.

Oproep
Probeer te stoppen met het beoordelen van vissen op hun klimvaardigheden en in plaats daarvan ontdekken wat hen echt laat schitteren.

Wil je sparren hoe jij dit kunt inzetten? 🤔 Ik ga graag met je in gesprek om te kijken wat je het beste kunt doen.

📅 Boek een gratis gesprek. Klik hier om een afspraak te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen