Hoeveel kost jouw blinde vlek je organisatie?
Hoeveel kost jouw blinde vlek je organisatie?
09 juni 2023 
2 min. leestijd

Hoeveel kost jouw blinde vlek je organisatie?

Hoeveel kost jouw blinde vlek je organisatie?

Uhh, wat bedoel je hier nu mee? Ik heb helemaal geen blinde vlekken! Ik weet echt wel wat ik aan het doen ben en dat gaat gewoon heel goed. Mijn team of medewerkers begrijpen wat ik bedoel en mijn deur staat altijd voor ze open als ze vragen hebben.

De leidinggevende of de directeur wordt natuurlijk geprezen voor haar of zijn inzet en ambities. Goed voor het bedrijf en er worden veel klanten binnen gehaald.

Niets mis mee toch? Hij/zij is gewoon een harder werker(ster) en is direct en zegt ook gelijk waar het op staat.😎
 Maar als je wat doorvraagt dan blijkt dat het toch iets anders wordt ervaren door zijn/haar medewerkers.

Piet bijvoorbeeld; ' als je in gesprek gaat dan lijkt het wel op een verbale bokswedstrijd. Die je overigens niet kunt winnen en ook heel onaangenaam is.'

Of Susan; 'ik heb helemaal geen zin om binnen te lopen, omdat je met dezelfde vraag of hetzelfde probleem weer naar buiten gaat. Er wordt niet echt geluisterd naar mijn probleem.'

Toch is het niet zo dat directeuren of leidinggevende niet naar zichzelf willen kijken of niet willen luisteren. Tegenwoordig heeft iedereen wel voor de bril welke 'kleur' hij of zij is.
 Maar er is misschien meer nodig dan alleen weten welk 'kleur' je hebt.

Ik begrijp natuurlijk dat als je in deze positie zit je weinig tijd hebt om daar al te lang bij stil te staan. Er zijn andere belangrijkere zaken die je wilt en moet afhandelen. Dat is logisch 😲
 Stil staan bij hoe je over komt, je eigen communicatiestijl onder de loep nemen, en wat dit doet met andere, is doorgaans geen tijd voor.

En er ligt vaak ook een veronderstelling onder dat de ander zich maar moet ontwikkelen en daar nog iets in heeft te leren. 'Ze moeten er maar mee leren omgaan',  is dan een gehoorde opmerking.

Maar misschien is het toch handig om af en toe in de spiegel te kijken. Want als je medewerkers dit zo ervaren zullen ze ook niet harder voor je gaan lopen. Of er alles uit willen halen. In het ergste geval gaan ze op den duur de kantjes er van aflopen of melden zich sneller ziek.
 Of in een worst case scenario ze vertrekken naar een ander bedrijf. En dat kost geld!
Dat kun je medewerkers niet altijd kwalijk nemen. Ik heb praktijksituaties gezien dat dit (bijna) te begrijpen valt. 🥴

Je hoeft natuurlijk niet direct op de bank bij de psycholoog terecht te komen. Maar misschien wel handig om jezelf regelmatig af te vragen;

Ben ik nog bezig met; “De goede dingen doen en de dingen goed doen”? En hoe doe ik dit, ben ik me ervan bewust wat het effect is van mijn manier van handelen?

👀 Toch komt het helaas nog steeds voor dat mensen met geweldige intenties toch de plank mis slaan.


Wil jij ervoor waken dat jouw blinde vlek geld gaat kosten?

Plan dan een gesprek met mij in.

 Dit gesprek is gratis & geheel vrijblijvend. Met andere woorden: Je hebt niks te verliezen.

 In dit gesprek doen we het volgende:

- We kijken naar je huidige situatie als ondernemer /leidinggevende & naar de weg die je moet bewandelen om uit je huidige situatie los te breken. Daar geef ik je een concreet plan voor, gratis.

Als ik een strategiesessie inplan in je agenda, moet ik dan betalen?

Nee! Je hoeft echt niet te betalen. Deze sessie is namelijk gratis en je zit nergens aan vast.

Dus, let's go! Je hebt niks te verliezen.

>> Klik hier om een online 1-op-1 gesprek met mij in te plannen (natuurlijk op een datum en tijd dat jou het beste uitkomt).


 Groet,

 Ellen

Over de schrijver
Reactie plaatsen