Ho, stop! Een stap vooruit, geen vier tegelijkertijd

Workshop aan de hand van Verbeter KATA
Introductieworkshop: haal meer uit je mensen door doeltreffend samenwerken
16 september 2019
De reis die je samen met je team op het werk maakt
De perfecte pit stop van een team zoals dat van Max Verstappen
14 oktober 2019

Op het moment dat we te maken krijgen met tegenslag, hebben we vaak de neiging snel vooruit te kijken: wat gaan we allemaal ondernemen om deze tegenslag te boven te komen? Wat moet geregeld worden?

Zowel op zakelijk als op privé gebied geldt in dit geval dat je beter niet tien stappen tegelijkertijd kunt zetten. Neem de eerste stap en kijk de volgende dag naar het behaalde resultaat. Zet dan pas de volgende stap.

Bij sommige tegenslagen weten we niet hoe de situatie in de toekomst ooit nog beter kan worden. Probeer de situatie te zien als een wedstrijd die je niet in één keer kunt uitspelen. Bedenkt wat je nu en op de korte termijn het beste kunt ondernemen. Op die manier houd je je blik gericht op de volgende stap.

Dit geldt niet alleen voor gebeurtenissen die zich op het werk afspelen. Het heeft net zo goed betrekking op situaties die zich privé voordoen en bijvoorbeeld ook in de sport. Professionele sporters kunnen de ambitie hebben ooit olympisch goud in handen te hebben. Zijn ze enkel met dat doel bezig, dan verliezen ze uiteindelijk uit het oog wat nodig is om dat doel te bereiken.

Voorgangers

Zo heeft Epke Zonderland al meer dan eens de woorden gesproken dat hij nooit bezig is met de tegenstander. Hij probeert zich juist te richten op datgene wat hij moet doen, want dat is simpelweg het enige dat hij kán doen. Hij blijft in het moment en laat zich niet verleiden. Dat overkwam schaatser Jan Bos wel een keer op het moment dat hij tijdens de Spelen voor Olympisch goud ging. Als laatste starten in de sprint vindt niemand prettig en ook Bos begon zich alleen te richten op de tijd die zijn voorgangers zojuist hadden neergezet. Hij vergat louter bezig te zijn met schaatsen en eindigde op een zestiende plaats. Wat er gebeurde, was dat zijn hersenen op dat moment met de verkeerde signalen aan de slag gingen.

Wanneer je het hebt over het bereiken van een doel, kun je spreken over een ziekte proberen te overwinnen, een promotie op het werk proberen te behalen of die gouden medaille in de wacht te slepen. In de tussentijd hebben mensen het vaak over datgene wat ze willen maar wat nog niet is gelukt. Daar hebben ze ideeën over en verhalen bij. Ze vinden van alles en oordelen, maar komen lang niet altijd tot het gewenste resultaat.

Kijk naar jezelf

Natuurlijk is het gewenste resultaat lang niet altijd makkelijk te behalen. Mensen die echter in mindere mate praten over datgene wat nog niet is gelukt, bereiken vaak het meest. Zij ervaren minder ruis op de lijn en zijn meer bezig met wat ze willen bereiken. Waar een ander mee bezig is, vinden ze niet zo spannend. Dat geldt ook voor de tactiek van Zonderland op een grootschalig sportevenement als de Spelen. Hij richt zich op datgene wat hij moet doen en pas nadat zijn bijdrage erop zit, kijkt hij wat het waard is geweest.

In organisaties zie ik dat ook gebeuren: mensen vinden overal iets van, maar doen uiteindelijk niet zoveel. Scoort een ander een tien en wil jij dat ook op dezelfde manier voor elkaar boksen, dan maak je het knap lastig voor jezelf. Het heeft niet zoveel zin om alleen met het einddoel bezig te zijn. Houd ‘m wel voor ogen, maar begin bij het begin en zet stap voor stap.

Ook bij tegenslag ga je na het zetten van de ene stap door naar de volgende. Wat doe je nu, op dit moment en wat brengt jou telkens een stapje dichter bij het einddoel?

In onze introductieworkshop laten we je zien wat belangrijk is in het zetten van iedere keer die volgende stap. In de workshop ga je met anderen van gedachten wisselen over hoe onze aanpak nu precies kan werken. Na afloop ben je beter in staat de aanpak toe te passen in je organisatie. Van de workshop maken we geen lezing. We gaan actief aan de slag. Past dit bij jou? Neem dan even contact met ons op zodat je weet of er nog plaats is voor deelname aan een workshop gericht op jouw branche.

Wanneer de workshops zijn voor de verschillende branches kun je zien door naar de website te gaan van de Verbeter KATA Academie. Klik hier voor het overzicht van de workshops  of kijk op onze website wat we nog meer voor je kunnen doen.

 

 

Deel je reactie op facebook of linkedin
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin