Van een groep mensen naar een team
Hier gaat het écht om als je het hebt over samenwerken
02 juli 2018 
1 min. leestijd

Hier gaat het écht om als je het hebt over samenwerken

Over de capaciteit tot samenwerken zijn boeken en papers volgeschreven. Wat samenwerken nu precies inhoudt, bedenk je niet zomaar. Een groep bij elkaar geplaatste mensen maakt in elk geval bij lange na geen team.

Mensen willen wel heel graag zaken samen oppakken, maar voor samenwerken bestaat nu eenmaal geen pasklaar recept.

Eigenaarschap

Teamleiders zien niets liever dan dat binnen de groep mensen die ze begeleiden, goed wordt samengewerkt. Wat ze vaak niet doen, is daadwerkelijk gesprekken voeren over de samenwerking waarvan wel of geen sprake is. Ze vinden het ingewikkeld. En dat is het ook.

Misschien heb je wel eens gehoord over de term ‘eigenaarschap nemen’. Of sterker nog, je gebruikt de term zelf ook. Dat kan zomaar, want de term horen we sinds een paar jaar steeds vaker. De wens van veel organisaties is dat medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid nemen.

Drie factoren

Als één van de teamleden verzuimt die verantwoordelijkheid te nemen, dan zullen andere leden uit het team uiteindelijk overstappen naar diezelfde houding. Wat je nodig hebt wanneer je dagelijks met een team werkt, zijn vertrouwen, vakmanschap en verbinding.

In het vorige blog schreven we al dat zonder onderling vertrouwen een angstcultuur ontstaat. Daarnaast heb je vakmanschap nodig. Dat geldt zowel voor een monteur als een controller. Wie tot slot geen verbinding voelt met de organisatie, doet zijn eigen ding.

In plaats van zich op bovenstaande drie factoren te richten, zien we bij de Teamontwikkelaars dat bedrijven zich bezig blijven houden met processen. Vergaderingen gaan nog steeds over de vraag of processen op de juiste manier zijn ingericht en of voldoende omzet is behaald.

Kwetsbaarheden

Natuurlijk is het eenvoudiger om te praten over processen dan over bovenstaande drie elementen. Toch creëer je alleen eigenaarschap en verantwoordelijkheid wanneer de drie elementen aanwezig zijn. Het is een manier om naar je organisatie te kijken en anderen een spiegel voor te houden.

Met heel veel brillen kun je kijken naar de huidige situatie van je organisatie, maar door kwetsbaarheden bespreekbaar te maken, herkennen teamleden zich in elkaar. Dat komt de samenwerking absoluut ten goede.

Over de schrijver
Reactie plaatsen