Gras groeit niet sneller...
het gras groeit niet sneller....
09 juni 2022 
2 min. leestijd

het gras groeit niet sneller....

Het gras gaat niet sneller groeien door er aan te trekken. Maar door al die regen van de laatste paar dagen schiet het gras omhoog! Het wordt weer flink maaien dit weekend. 😅😅 Het doet me denken aan dat we graag snel vooruit willen en dat we dan harder gaan trekken om dit te bereiken.

Maar dat lukt niet, en soms loop je er tegen aan dat je met een medewerker komt te zitten die helemaal niet vooruit wil en niet te motiveren is. Wat je ook doet, vraagt en probeert, het schiet niet op. Tegelijkertijd zie je dat dit impact heeft op het team en dat de vooruitgang wordt tegen gehouden.

De medewerker gaat niet vooruitkomen als je er harder gaat trekken, net zoals het gras. Het gras groeit alleen harder met water en voedingstoffen.
Voor ons is dit hetzelfde. Maar het is wel aan onszelf om hier invulling aan te geven. Wat zijn mijn grondstoffen die ik nodig heb om mee te kunnen groeien.

En als alle goede gesprekken zijn gevoerd en er zijn voldoende grondstoffen aanwezig, en er toch geen beweging komt.

Wat dan?

Stap 1 erken of accepteer dat het de ander vrij staat om ook niet te willen.
Niet iedereen wil gemotiveerd worden en meegaan in veranderingen. En misschien liggen daar hele betekenisvolle redenen onder.

Dit betekent overigens niet dat de vooruitgang niet doorgaat. Het probleem ligt niet bij de vooruitgang zelf, maar bij degene die niet vooruit wil.

Stap 2, geef geen ruimte om de vooruitgang steeds weer ter discussie te stellen. Doe je dit wel dan lekt de energie weg. Het geeft bodem voor iemand die niet wil. Maar het is geen keuze omdat het besluit hiervoor al genomen is. Je laat ook niet gebeuren dat er in de wandelgangen toch geprobeerd wordt om het proces te saboteren.
Iedereen in het team heeft daar een rol in. Dus niet in meegaan en geen aandacht aan geven. 'Geen aandacht krijgen' is overigens sociaal gezien het meeste erge wat je kunt overkomen.

Stap 3, als er nog steeds de keuze is gemaakt om niet mee te willen dan wordt het tijd om duidelijk te maken dat de keuze die iemand maakt niet gratis is.
Het betekent dat je de medewerker er op gaat aanspreken. Want anders geef je het signaal dat het er niet zo toe doet, want er gebeurt toch niets als ik niet mee doe.

De angst is om uit je comfortzone te stappen. Het risico durven nemen om een stap vooruit te maken. Want je weet per slot van rekening niet zeker wat er gaat gebeuren en of je het misschien wel kunt. De paradox hierin is dat het risico misschien nog wel groter is als je niet meegaat.

Ga het goede gesprek hierover voeren. Draai er niet om heen.
Het is ongewenst en nogmaals niet gratis. En als het daar bij blijft dat is er nog één optie en dat is afscheid van elkaar nemen. Klinkt kort door bocht maar het alternatief is dat je niet verder komt.

En dat is nu net niet wat je wilt.

Wil je vooruit blijven gaan met je team, en voorkomen dat het vast komt te zitten?  Dan is de korte e-learning die ik heb ontwikkeld voor jou interessant. Met deze training vertel ik je hoe je met een aanpak met je team continu blijft verbeteren.

Het is toepasbaar voor iedereen. Menige teamleiders en teams zijn je voor gegaan om hiermee te werken. Met als bijkomende voordeel dat de training onbeperkt toegankelijk is.

Meer ontdekken?
 👉 Ga snel naar deze pagina en kijk wat ik in petto voor je heb. Met ook nog eens een zeer "tijdelijke" tot 30 juni aantrekkelijke super korting.

Wat ga je doen?
Wil je deze mogelijkheid aanpakken om een aanpak te ontdekken die werkt dan laat je dit natuurlijk niet liggen.

Met Kata groet
Ellen

Over de schrijver
Reactie plaatsen