Heb jij ook zon hekel aan structuur?
Heb jij ook zo'n hekel aan structuur?
18 februari 2020 
1 min. leestijd

Heb jij ook zo'n hekel aan structuur?

Heb jij ook zo’n hekel aan structuur? En toch is het de basis om doelen te realiseren.  In teams loopt niet altijd alles gesmeerd. Wat doe je dan als dit zo is, bijvoorbeeld op het moment dat iemand uit je team wegvalt? Dat een teamlid wegvalt, kan verschillende redenen hebben.

Essentieel is op zo’n moment persoonlijke veerkracht naar teamveerkracht te vertalen. Organisaties zijn niet goed ingespeeld op dit scenario. Dat heeft een reden.

Tactiek

Een succesvolle samenwerking binnen een team wordt extra belangrijk op het moment dat iemand wegvalt. Juist dan willen mensen zich ergens aan vast kunnen houden. Vergelijk het met teamsport: wanneer we daar niet samenwerken op basis van een vastgestelde tactiek, gebeurt er niets. De tactiek is leidend.

Afspraken

De Verbeter KATA werkt op basis van net zo’n tactiek. Onderling spreek je af hoe je het spel wilt gaan spelen. Ieder teamlid werkt op basis van zijn of haar taak en geeft invulling aan het talent waarover hij of zij beschikt. Op basis van afspraken gaat een wedstrijd gespeeld worden.

Een spits moet scoren

In organisaties werkt dit gek genoeg vaak anders. We nemen weliswaar mensen aan met zekere talenten en capaciteiten, maar spreken niet af hoe we gezamenlijk ons doel gaan realiseren. Wanneer ik in mijn rol als spits nooit een bal krijg toegespeeld, kom ik nooit toe aan scoren. Een verdediger besluit uiteindelijk zelf richting het doel te rennen: hij probeert van de situatie nog een succes te maken.

Structuur houdt creativiteit niet tegen

Op het moment dat sprake is van een afgesproken structuur, kunnen mensen nog steeds creatief zijn. Mensen zijn vaak geneigd te denken dat het tegenovergestelde waar is. Integendeel. Wanneer je geen structuur hebt, is het knap lastig om creativiteit te laten zien. De basis moet in orde zijn. Mijn creativiteit heeft geen effect wanneer ik in het veld niet kan spelen op basis van de samenwerking die we hebben afgesproken.

Chaos

Voor wie de basis niet op orde heeft, is het moeilijk innoveren. Over samenwerking wordt te makkelijk gesproken. Al heel vaak heb ik gezien waar een gebrek aan samenwerking toe leidt. Een team dat zich niet aan gemaakte afspraken houdt, wint geen wedstrijd. En valt er iemand weg zonder dat je afspraken hebt gemaakt over hoe je hier mee omgaat, dan ontstaat chaos.

Workshop

Bovenstaand klinkt natuurlijk logisch maar hoe krijg je dit voor elkaar in de praktijk? Dat je team werkt volgens een bepaalde structuur en daar ook nog plezier in heeft. En stappen maakt om doelen te realiseren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen