Gaat jouw team voor goud of zilver?
Gaat jouw team voor goud of zilver?
31 augustus 2015 
2 min. leestijd

Gaat jouw team voor goud of zilver?

Hoe zou samenwerken er uit zien als we met een open en bredere blik naar elkaar kunnen kijken? Als iedereen zijn plek krijgt, we naar elkaar luisteren  en we zo moeite doen elkaar te begrijpen. Als we ons zelf blijven ontwikkelen en elkaar helpen te leren. Als we oude patronen loslaten en nieuwe paden kunnen bewandelen. En als we elkaar dan ook nog weten te inspireren. Wauw, wat zou samenwerken dan allemaal kunnen opleveren!

Samen werken maakt samen beter en levert goud op. Het vraagt alleen aandacht en investeren.

Dat laatste blijkt soms lastig in de praktijk. Het gekke is, dat we allemaal begrijpen dat je moet investeren om te kunnen presteren. Toch is dit in de praktijk niet altijd een vanzelfsprekendheid. Managers hebben veelal aandacht voor het proces, de acties en de resultaten. Logisch wellicht, omdat dit nu eenmaal is waar het om gaat. We willen goede resultaten realiseren. Er wordt meestal uitgegaan van het idee dat het team en de medewerkers hier vanzelf in meegaan. Dat is deels ook zo, want mensen krijgen betaald voor wat ze doen en dit zullen ze dan ook uitvoeren.

Halen medewerkers wel alles eruit wat er in zit? Gaan ze samen echt voor goud?

Goed samenwerken is niet eenvoudig. Er zijn veel factoren die het beïnvloeden. Een goede samenwerking ontstaat in ieder geval niet door één keer per jaar een teamuitje of teambuildingdag te organiseren. Natuurlijk, iedereen is op zo’n dag meestal enthousiast en opmerkingen als ‘dit moeten we eigenlijk vaker doen‘ worden snel geuit. Maar als de volgende werkdag en werkweek aanbreekt gaat iedereen meestal als vanouds hard aan het werk. Herkenbaar? Wat er eigenlijk gebeurt is tegen je team zeggen: ‘we gaan een dag trainen en dan is het de bedoeling dat jullie kunnen samenwerken en kampioen worden! Te mooi om waar te zijn, toch?

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft echt niet allerlei capriolen uit te halen met de mensen in je team. Wij geloven dat je door structureel meer aandacht te geven aan je mensen en je team je vele malen succesvoller kunt zijn in wat je doet.

6 tips om te werken naar goud!

  • Bedenk samen waar je voor wilt gaan en ontwikkel met je team een visie.
  • Zorg dat iedereen zich hieraan committeert en stel samen vast hoe je met elkaar wilt omgaan. Bepaal dus je concreet teamwaarden, ook uitgewerkt in houding en gedrag
  • Koppel hieraan je doelen en wat je iedere dag gaat doen om dit te realiseren.
  • Evalueer wekelijks en zorg ervoor dat het team daadwerkelijke trainingsuren kan maken om zich te ontwikkelen en sterker te worden.
  • Reserveer tijd om echte aandacht te geven aan het team en aan elkaar. Dat betekent de waan van de dag onderbreken om bezig te zijn met elkaar.
  • Blijf ontwikkelen en verrassen! Zorg voor plezier en blijf kijken naar positieve punten. Je team kan niet in dezelfde stand blijven staan. Een sportteam heeft ook niet continue dezelfde topvorm, maar werkt daar steeds aan. Teamwork is een continue proces.

Visie zonder actie is dromen.
Actie zonder visie is tijdverdrijf.
Visie gekoppeld aan actie:
daarmee kun je de wereld veroveren

Over de schrijver
Reactie plaatsen