Gaan we echt veranderen of blijft alles hetzelfde?
Gaan we echt veranderen of blijft alles hetzelfde?
29 mei 2020 
2 min. leestijd

Gaan we echt veranderen of blijft alles hetzelfde?

Gedrag is wat je kunt voor doen en kunt nadoen. Ik heb deze uitspraak van Ben Tiggelaar wel eens vaker aangehaald.

Ik ben benieuwd waar we, na 2,5 maand lockdown, voor gaan kiezen. Zijn we ons echt bewust geworden van ons gedrag of was het gewoon even een tijdelijke time-out?

Gaan we door op de automatische piloot?
Of durven we keuzes te maken. Kiezen voor; minder is meer, in plaats van meer is beter.
Met ons gedrag hebben we invloed op onze omgeving. Niet andersom.
We willen dat de overheid geld geeft om ons gedrag in stand te houden. Geef ons geld voor wat we leuk vinden, dan kunnen we op dezelfde manier verder. Zo niet, dan gaan we protesteren.
In de Romeinse tijd was het credo zorg voor brood en spelen, dan is het volk rustig.

Voetbalclubs, cultuur, evenementen, horeca, sport, toerisme alle willen op dezelfde manier door blijven gaan. We moeten blijven vliegen, al kost het 3 miljard. Het vertier en vermaak is belangrijk geworden. De economiën zijn er afhankelijk van geworden.

We kunnen niet zonder
Daarentegen hebben we ondervonden dat we niet zonder zorg kunnen. Dat onderwijs een fundament is voor de toekomst is, en de politie ons aan grenzen houdt. Daar klappen we voor.
Maar willen we er ook iets voor inleveren. Willen we iets opgeven om er voor te zorgen dat deze sectoren blijven bestaan en kunnen ontwikkelen.

Zijn we bereid om het geld wat nu gaat om KLM overeind te houden, om te zetten naar geld voor ontwikkeling in de zorg, onderwijs en politie. Kiezen we voor vertier of voor mensen die een fundament zijn voor onze maatschappij. Zou toch wat doen als we 3 miljard steken in deze sectoren.

O ja, er is ook nog iets als klimaat. Gaan we kiezen voor minder exporteren en meer lokaal produceren? Willen we meer betalen voor ons voedsel, in plaats van een Jaccuzi in de tuin?

Ik realiseer me dat het niet zo eenvoudig is. En dat als je ergens anders voor kiest dit consequenties heeft. Er ontstaan altijd nieuwe mogelijkheden. Ik hoop dat we in ieder geval iets hebben geleerd van de lockdown?

Geleerd
Wat heb jij geleerd van de afgelopen periode? Waar ben je bewust van geworden? Heb je nieuwe dingen ontdekt of ben je blijven vasthouden?

Keuzes maken om het anders te doen, voelt meestal als iets verliezen wat je graag doet. Maar de vraag is kun je alles onbeperkt blijven doen zonder consequenties. Een virus heeft tijdelijk onze zeepbel lek geprikt. Creëren we weer dezelfde zeepbel of gaan we ergens anders voor.
Kiezen geeft ook groei. Focus zorgt ervoor dat je kunt excelleren.

Voorkom dat alles hetzelfde blijft en je niet groeit. Mijn vader zei altijd dat als je stilstaat je niet verder komt, je moet blijven leren. Een wijsheid van een man die 91 is geworden. Geen hogere wiskunde maar wel een kern van waarheid.

Wil je keuzes maken en echt leren hoe je werkt aan keuzes maken waar je het voor doet? Met de E-Learning Verbeter KATA kun je daarmee aan de slag.

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen