Regie behouden bij tegenslag
Een nieuw begin
27 augustus 2018 
2 min. leestijd

Een nieuw begin

Op het moment dat je ziek wordt, ernstig ziek, staat je wereld op zijn kop. Dicht bij jezelf proberen te blijven, is dan heel belangrijk. Begin dit jaar bleek dat Fons kanker heeft. Nu, bijna acht maanden later, kijken we terug op een intensief traject.

Toen we begin januari het bericht kregen dat Fons ziek was, wisten we niet veel meer dan dat het fout zat. In de loop van de maand stond de diagnose vast: het bleek om Non-Hodgkin lymfoom te gaan. In maart vertelden we je daarover in één van onze blogs.

Wat hebben we geleerd?

Op het moment dat in een relatie één van de twee ziek wordt, heeft dat vanzelfsprekend een impact op allebei de betrokkenen. Je weet niet goed wat je te wachten staat en hoe het verder gaat lopen. Terugkijkend is het allerbelangrijkste dat je niet in de befaamde dramadriehoek terecht komt, die we eerder in een blog bespraken.

Slachtofferrol

Het advies van Fons: kruip niet in de slachtofferrol op het moment dat je ziek wordt. Denk niet: Nu kan ik niets meer. Dit is mij overkomen en daar kan ik niets aan doen.

Aanklagersrol

Ga ook niet in op de verleiding om in de aanklagersrol te stappen. Natuurlijk mag je wel eens afgeven. Maar blijf niet hangen in het gegeven dat jij misschien vindt dat een specialist, je partner of de verpleging niet meewerkt op de manier zoals jij dat wenst.

Reddersrol

De reddersrol is vaak weggelegd voor de partner. De eerste ingeving is bij alles te willen helpen. Maar dat helpt de ander en jezelf niet verder. Zorg dus dat je beide je eigen ruimte houdt en zoveel mogelijk zelf blijft doen.

Regie behouden

Blijf je in de situatie hangen, dan werk je niet aan je herstel. Voor Fons was het heel belangrijk om te kijken hoe hij in beweging kon blijven, kon doen wat goed voor hem was. Van je omgeving moet je die ruimte wel krijgen. Hij behield zijn eigen regie. Natuurlijk was het een uitdaging om dicht bij zichzelf te blijven, maar hij wilde zich niet verliezen in het proces waarin hij verkeerde. En dit was tegelijkertijd ook de uitdaging voor Ellen.

Eén van de dingen die we geleerd hebben is om dicht bij onszelf te blijven. Jezelf iedere keer af te vragen of het goed voor jezelf is wat je doet. Dit geldt zowel voor Fons als voor Ellen. Want voordat je het weet, ben jezelf aan het voorbij rennen.

Volle kracht vooruit met nieuwe energie

Het hele positieve nieuws is dat Fons de ziekte heeft overwonnen. De behandelingen hebben hun werk gedaan en de kanker is weg. Het komt er nu op aan dat Fons gaat herstellen en helemaal fit wordt. Al met al is het een behoorlijk leerproces geweest.

De vakanties zitten er ook bijna op en wij zijn er klaar voor. Er is weer energie om met volle kracht vooruit te gaan en nieuwe projecten op te pakken. Daar hebben we beide heel veel zin in. Eén van de projecten waar we inmiddels mee zijn gestart, is het onder onze hoede nemen van een herderspup. En die vraagt vanzelfsprekend ook de nodige leiderschap!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen