De reis die je samen met je team op het werk maakt
De perfecte pit stop van een team zoals dat van Max Verstappen
14 oktober 2019 
1 min. leestijd

De perfecte pit stop van een team zoals dat van Max Verstappen

We werken al lang niet meer alleen voor alleen het ontvangen van een salarisstrookje of voor simpelweg een besteding van vrijgekomen tijd. Nee, de meesten van ons willen dat hun werk daadwerkelijk iets toevoegt. Aan het leven van een ander, of toch op z’n minst aan dat van onszelf.

We zoeken zingeving, werkgeluk en verbinding. Dat begint bij jezelf en bij het team waar je deel van uitmaakt. Natuurlijk, de werkgever draagt hier een belangrijk steentje aan bij. Maar hij is niet verantwoordelijk voor jouw werkgeluk.

Eiland

Sommige teamleden streven naar perfectie. Dat is lovenswaardig. Echter, wanneer deze teamleden het werk vanaf een eilandje uitvoeren, ervaart niemand op termijn dat daadwerkelijk een doel is behaald. Het belang van de organisatie en de reden dat een klant wordt geholpen, raken in de vergetelheid.

Dat is precies waarom het zo motiverend is om stil te blijven staan bij datgene wat op de reis in een team gebeurt. Ook de tijd die jij op je werk doorbrengt, kun je zien als één van je reizen. Het feit dat we bezig kunnen zijn met precies datgene wat wij leuk vinden, moeten we bij onszelf neerleggen. Wanneer er bijvoorbeeld geen sprake is van onderlinge verbinding, vervaagt de eindbestemming. Waar doen jullie het met z’n allen voor?

Max Verstappen

Neem het team rondom Formule 1 racer Max Verstappen. Dit team verbrak onlangs het record van banden verwisselen tijdens een pit stop. De pit stop is een cruciaal onderdeel van de race van Verstappen. Het team traint uren om uiteindelijk de banden binnen een seconde te kunnen verwisselen. Samen streven ze iedere dag naar perfectie, want uiteindelijk willen ze samen het verschil maken.

Teamwork

Deze vergelijking kun je ook maken naar medewerkers van een magazijn, waar ik onlangs met de leidinggevende sprak. De motivatie van het team ontbrak meer dan eens. En dat terwijl de medewerkers een ongelooflijk belangrijke schakel vormen in een proces, waarbij sprake is van leveren en in ontvangst nemen van producten. Gaat het mis, dan heeft de hele organisatie daar last van. Zo lang teamleden dat gevoel niet erkennen, is iedereen voor zichzelf bezig. Ook al bevinden zich mensen in het team die hun werk zo goed mogelijk willen doen.

De leden van het pit stop team van Verstappen werken samen. Er is niemand die zegt dat hij of zij de meeste kennis heeft en op geheel eigen wijze te werk gaat. In organisaties mag daarom nog veel meer gekeken worden hoe we gezamenlijk de beste score kunnen behalen. Zo halen we veel meer voldoening uit ons werk en realiseren we uiteindelijk de perfecte pit stop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen