De kracht van herhaling
De kracht van herhaling
07 juni 2024 
2 min. leestijd

De kracht van herhaling

Ja, daar gaan we weer... je begint enthousiast aan iets nieuws, maar je raakt al snel afgeleid en je valt terug op het oude vertrouwde? En zo gaat het vaak in de praktijk.

We willen heel graag vernieuwen, verbeteren en groeien, maar zodra het even tegenzit, of er komt iets nieuws voorbij, zijn we geneigd om onze focus te laten vallen.

Laatst kwam ik een metafoor tegen die hier op van toepassing is.
De kracht van herhaling, zoals bij het oefenen van een muziekstuk.
Een muzikant blijft net zo lang oefenen totdat hij/zij het stuk beheerst, ongeacht hoe moeilijk het is. De focus ligt op dat ene muziekstuk. En voor een muzikant is dit heel vanzelfsprekend omdat hij/zij weet dat het leidt tot de mooiste muziek.

En toch passen we dit zelf maar weinig toe.

In mijn eigen ervaring zie ik dat teams vaak snel afgeleid raken door nieuwe ideeën en projecten. Ze beginnen ergens aan, maar als het niet direct resultaat oplevert, wordt het al snel aan de kant geschoven. Of er komt druk van buitenaf dat het weer anders moet.

Een voorbeeld uit de praktijk.
Stel je voor: een team begint enthousiast aan een nieuw project, maar halverwege komen er nieuwe ideeën op tafel en direct wordt de focus verlegd. Het oorspronkelijke project blijft half afgerond liggen, met als resultaat dat het project niet afkomt. Veel gemopper en frustratie als gevolg.

Dit gebrek aan geduld, en soms aan doorzettingsvermogen, weerhoudt ons ervan om écht beter te worden of iets af te maken. Maar hoe doorbreek je deze cyclus van starten en stoppen?

Wat kunnen we dan wél doen?

Hier zijn twee tips die ik uit eigen ervaring kan delen:

1. Creëer een structuur waarin herhaling en routine centraal staan. Geef je team de tijd en ruimte om te oefenen en te leren, net zoals een muzikant dat doet. En parkeer nieuwe ideeën.
 

2. Ondersteun je team als leider. Ja een open deur, maar wees een dirigent die het orkest beter maakt in het samen spelen van de muziek. Geef richting, motiveer en zorg voor een omgeving waarin fouten maken mag en leren wordt gestimuleerd.


Wat is het effect als je de kracht van herhaling en routine omarmt binnen je team:


🏃‍♀️ Verbeterde prestaties: Door regelmatig te oefenen en te blijven herhalen, worden vaardigheden en processen geoptimaliseerd. Prestatie worden beter.

🎈 Versterkt teamgevoel: Het gezamenlijk werken aan een gedeeld doel, versterkt de band binnen het team. Dit creëert een gevoel van saamhorigheid en teamspirit.
 

❇️ Hogere kwaliteit: Door herhaling wordt de kwaliteit van het werk geleidelijk verbeterd. We ontdekken fouten en worden gecorrigeerd en processen worden efficiënter, met als effect betere kwaliteit
 

🎢 Toegenomen zelfvertrouwen: Wanneer je team merkt dat ze door herhaling en oefening steeds beter worden in wat ze doen, groeit hun zelfvertrouwen. Dit motiveert hen om door te blijven zetten en uitdagingen aan te gaan.

Kortom, het consistent toepassen van de kracht van herhaling en routine geeft je alleen maar voordelen. Het is een investering in groei en succes op de lange termijn. 🌟

Dus tja, de vraag is vind jij deze voordelen de moeite waard?

En als je nu even wilt sparren hoe jij jezelf de kracht van herhaling kunt inzetten, maak dan een afspraak voor een gratis call.

📅 Boek een gratis gesprek. Klik hier om een afspraak te maken.
 

Over de schrijver
Reactie plaatsen