Communicatie is meer dan delen van informatie
Communicatie is meer dan delen van informatie
15 december 2023 
1 min. leestijd

Communicatie is meer dan delen van informatie

Gezegd is nog niet gehoord - communicatie gaat verder dan slechts het delen van informatie. 🗣️ 

Communiceren draait vooral om het vermogen om goed te luisteren, iets wat vaak onderschat wordt. We denken vaak iets te horen, maar eigenlijk luisteren we niet echt. We haken af na 1 minuut omdat we al denken te weten hoe het verhaal verder loopt. Of je hebt eigenlijk al de oplossing voor handen.  

Ik ben ervan overtuigd dat luisteren net zo belangrijk is als spreken, zo niet belangrijker.

Wat me opvalt, vooral bij ondernemers en leidinggevende, is dat velen zich niet realiseren dat iedere medewerker op een unieke manier luistert. Sommige teamleden richten zich op de haalbaarheid van een voorstel, anderen letten op de consistentie van het verhaal, en er zijn er die vooral focussen op de veiligheid van een idee. 💡

Ik hoor vaak de opmerking; ’ik begrijp niet waarom iets niet duidelijk is’. 

Het verschil in luisterstijlen kan behoorlijk verwarrend zijn binnen teams, maar als we dit begrijpen, wordt de waarde ervan duidelijk. Het inzicht in deze verschillen is van onschatbare waarde om effectieve communicatie te waarborgen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen anders luistert en hoe dit de interpretatie van informatie beïnvloedt. En dat dit invloed heeft op het resultaat.

Vanuit mijn ervaring ben ik ervan overtuigd dat het begrip van elkaars luisterstijlen niet alleen de communicatie binnen teams verbeterd, maar ook bijdraagt aan een betere en effectieve werkomgeving. Als je team vervolgens in staat is om hier bewust mee om te gaan ga je elkaar alleen maar versterken. 

Maar nu ben ik benieuwd naar jouw kijk hierop.

Hoe ervaar jij dit in jouw werkomgeving?

Heb je momenten gehad waarop het begrijpen van verschillende luisterstijlen een impact had op de communicatie? Heb jij wel eens iets gezegd en is het niet gehoord?


Wil je meer ontdekken wat jij kunt doen om beter te gaan luisteren? Maak dan snel een afspraak voor een gratis 1-op-1 strategiegesprek.

Dit gesprek kost je niets EN verplicht je tot niets. Klinkt goed, toch?

Maak nu die gratis afspraak voor een goede strategie!

Boek hier je gesprek om een afspraak in te plannen Let's do this! 🚀

Over de schrijver
Reactie plaatsen