7 stappen voor meer grip op je werk!
7 stappen voor meer grip op je werk!
27 oktober 2015 
1 min. leestijd

7 stappen voor meer grip op je werk!

Verlies jij wel eens grip op de situatie?

Door de bomen het bos niet meer zien: dat overkomt ons allemaal wel eens. Ook in organisaties gebeurt het dat er zoveel verandert en de werkdruk zo oploopt, dat het overzicht weg is. Alles en iedereen draait op volle toeren, maar de aandacht voor elkaar is volledig verslapt. Toch wordt juist in zulke situaties veel van medewerkers verwacht.

Hoe ga je hier met z’n allen mee om? Hoe zorg je dat je samen het hoofd boven water houdt en het plezier behoudt in het team en in het werk dat jullie doen? Het allerbelangrijkste is dan dat je grip krijgt op de situatie, op datgene wat er werkelijk gebeurt.

Als je dat laat gaan is het risico aanwezig dat je op enig moment te laat bent.  Zorg er daarom voor dat je het stuur in handen neemt en grip houdt op de situatie waar je in zit. Hoewel je niet altijd invloed hebt op de situatie zelf, kun je wel beïnvloeden hoe je er mee omgaat.

7 stappen om meer grip te krijgen op onoverzichtelijke werksituaties:

(je kunt dit alleen doen of samen met collega’s die ook meer grip willen)

  1. Schrijf op een flip-over een werksituatie die (bijna) iedereen vervelend vindt.
  2. Schrijf daar vervolgens onder wat je er vervelend aan vindt. Waar maak je je zorgen over? Waar liggen je twijfels? Waar zie je tegenop? Waar ben je bang voor? Welke dingen wil je anders zien?
  3. Trek nu twee grote cirkels die elkaar halverwege overlappen. Boven de linkercirkel zet je het woord: betrokkenheid. Boven de rechtercirkel zet je het woord: invloed. Loop alle onderwerpen op je lijst nu één voor één na en plaats ze in de juiste cirkel.
  4. Alles waar jullie je als team bij betrokken voelen en waar je geen invloed op hebt, zet je in de linkercirkel. Alles waar je invloed op hebt en waar je je niet betrokken bij voelt, zet je in de rechtercirkel.
  5. Wat overblijft, zijn alle zaken waarbij jij je betrokken voelt, en alle zaken waar je invloed op hebt.
  6. Deze dingen zet je in het gebied waar de twee cirkels elkaar overlappen.
  7. Kijk daarna nog eens goed naar alles wat in de cirkel van betrokkenheid staat. Heb je daar echt geen invloed op? Is er helemaal niets wat jij kunt doen? Accepteer vervolgens de dingen die buiten je invloedssfeer ligt. Laat dat los en richt je op zaken waar je wel invloed op kunt uitoefenen.

Wil je adequaat grip krijgen op je eigen werksituatie en die van je team?

Dan kun je een begin maken met deze 7 stappen. Wij helpen je vervolgens graag om het proces compleet te maken. Maak vrijblijvend een afspraak en we bekijken waar in jouw situatie de beste oplossing ligt. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen