7 recepten om veerkracht in je team te ondermijnen!
7 recepten om veerkracht in je team te ondermijnen!
19 maart 2016 
2 min. leestijd

7 recepten om veerkracht in je team te ondermijnen!

Een krachtig team is als een groot bemand schip. De kapitein zet zijn koers uit. De bemanningsleden scannen de omgeving en houden het weer nauwlettend in de gaten. Ze stemmen voortdurend af over de voortgang van het schip. Met veel zorg koesteren ze de schatten en de voedselvoorraad aan boord. De kapitein en zijn crew spreken elkaar moed in en zorgen voor fysieke, mentale en morele gezondheid. Omstandigheden zullen er voor zorgen dat de crew veerkracht moet hebben om te blijven varen.

Ook binnen organisaties of een team vindt er voortdurend een vorm van samenwerking plaats die meer of minder veerkracht oplevert.

Veerkracht ontwikkelen lijkt ingewikkeld. Echter het begint zoals met veel dingen, met aandacht.

Wanneer een team geen veerkracht heeft in deze tijd van verandering, met een steeds veeleisender klant, krijgt het team het lastig en realiseren zij minder goede resultaten.

De prestaties van een team worden negatief beïnvloedt door negatieve verwachtingen t.a.v de prestaties van het team.  Bijvoorbeeld als je gaat twijfelen ga je ook meer controle uit oefenen.  En zo ontstaat bij je team ook twijfel over hun eigen kunnen. Reden om stil te staan wat vooral niet handig is om te doen.

Top 7  recepten om de veerkracht in het team te ondermijnen.

Drawing (36)1) Koester de overtuiging dat dingen niet veranderen en geef daar vaak genoeg uiting aan!
2) Geloof en bevestig luidop dat jij er niets aan kunt doen.
3) Zorg ervoor dat je het probleem tot in zijn kleinste details kent en dat je veel argumenten verzamelt over alles wat waarschijnlijk niet zal werken.
4) Onderneem niets voor je absoluut zeker bent dat dit de juiste oplossing is.
5) Som op wie er nog meer allemaal niets aan doen.
6) Pieker je suf.
7) Allerbeste manier is; doe niets en verhinder dat anderen iets doen!

 

Kijk vooral even onderstaand filmpje over veranderen!

Wat kun je wel met je team doen? Hierbij een top 3 voor het werken aan een winnend team.

Top 3 voor het creëren van een winnend teamDrawing (37)

  1. Stel haalbare doelen voor jezelf en je medewerkers. Zorg ervoor dat iedereen kan scoren. Maak duidelijk wat je verwacht en laat hen vragen stellen over het einddoel.

  2. Geef voldoende vrijheid aan je medewerkers om hun taken uit te voeren en blijf geïnteresseerd in het resultaat en de vooruitgang.

  3. Als er iets misloopt, overleg dan samen hoe het de volgende keer beter kan en wat de belangrijkste lessen zijn, in plaats van vast te hangen in blaam en schuld.

 

Als je niet weet waar het doel staat, kun je ook niet scoren ( J. Cruyff)

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen