Welke van deze frustraties is voor jouw team het meest herkenbaar?

“Waarom voeren mensen niet simpelweg de opdracht uit die ze hebben meegekregen? Het is toch juist heel erg leuk om hier te mogen werken?” Teamleiders stellen zichzelf nog wel eens hardop dit soort vragen.

Je wilt samen met je team voor elkaar krijgen, maar je hebt regelmatig het gevoel tegen een muur te lopen. Dat kan zomaar te maken hebben met een aantal frustraties die zich in je team voordoen.

Patrick Lencioni schreef een boek over die frustraties. Volgens hem zijn er maar weinig groepen die voldoen aan de voorwaarden van een team. Lenciono benoemt vijf verschillende frustraties bij teamwerken, die we in dit blog aanhalen.

Vertrouwen

Het is niet verwonderlijk dat het begint met vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en in het team. De leden uit het team moeten fouten durven maken en daar open over zijn. Vind jij dat dit beter kan? Wat jullie kan helpen, is persoonlijke details uit bijvoorbeeld ieders’ jeugd delen of door in de groep feedback sessies te houden.

Conflicten

Zo lang het onderlinge vertrouwen ontbreekt, ontstaan geen conflicten. De leden uit het team gaan elkaar uit de weg. Het uiten van hun mening naar elkaar toe is lastig en niemand legt uit waarom ze het eigenlijk oneens zijn met elkaar. Discussies tijdens vergaderingen ontaarden al snel in versluierde commentaren.

Betrokkenheid

Zo ontstaat langzaam maar zeker aan gebrek aan betrokkenheid. Teamleden voelen zich niet langer echt betrokken bij elkaar. Er worden steeds minder ideeën aangedragen. Dat komt omdat mensen minder actief nadenken over hoe het team nog beter kan worden. De teamleden gaan voorbij aan oplossingen en ieder doet zijn of haar eigen ding.

Verantwoordelijkheid

Is er eenmaal een gebrek aan betrokkenheid, dan is er weinig reden om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Ook wanneer teamleden juist heel goed met elkaar overweg kunnen, houden ze zich stil omdat ze vrezen voor het beschadigen van een persoonlijke relatie.

Resultaten

Op deze manier blijft het team bestaan uit losse individuen. Er is te weinig aandacht voor het teamresultaat. Het eigenbelang prefereert.

Het is ook precies de reden dat de Verbeterkata begint met het vaststellen van een uitdaging. Waar gaan jullie mee aan de slag? De Verbeter Kata is confronterend: zonder vertrouwen heb je sowieso niets aan een teamdoelstelling.

Ook al verschillen teamleden van mening, ze zouden op een gezonde manier het conflict met elkaar moeten durven aangaan. De Verbeter Kata confronteert mensen daarmee en speelt daardoor een rol bij het opbouwen van onderling vertrouwen: zijn we het met elkaar eens over de kant die we opgaan?

Check het zelf

Een effectief en succesvol team ontstaat niet zomaar. Ben je nieuwsgierig hoe jouw team er op dit moment voor staat? Denk je dat mensen vertrouwen in het team missen?  Doe dan de gratis Teamtest. Op deze manier krijg je inzicht hoe je team er nu voor staat en kunnen jullie vandaag nog nieuwe stappen zetten.