Wat wil dit teamlid nu eigenlijk van ons?

Bij het aangaan van een samenwerking heeft ieder teamlid een eigen belang. Voor de één is dat de ambitie om op termijn meer geld te gaan verdienen, een ander zoekt juist naar meer verdieping en wil inspiratie opdoen. Bij het samenstellen van een team, of beter gezegd: het moment waarop een team toevalligerwijs samenkomt, gaat weinig aandacht uit naar het belang van de teamleden.

Belang was één van de drie factoren waar we twee weken geleden over spraken. Wie tot goede gesprekken wil komen in een team, legt die gesprekken langs de meetlat van behoefte, belang en beleving. Te vaak wordt amper stilgestaan bij het belang van de teamleden. Is er een gemene deler die de samenwerking tussen de teamleden ten goede komt? Onze teamtest kan daar inzicht in bieden.

Laat mensen het plaatje uitspreken dat ze in hun hoofd hebben. Een samenwerking kan op heel veel fronten mislopen. Denk ook eens buiten de kaders van het bedrijf dat je vertegenwoordigt. De samenwerkingen die zelf bent aangegaan op school, of die je ervaart als lid van een vereniging of organisatie.

Waar gáát het over?

Hoeveel gesprekken voer je daar die echt ergens over gaan? Soms wordt over een onderwerp twee uur gesproken waarna alsnog de vraag opdoemt waar het nu daadwerkelijk over ging. In teamverband mogen we ons best wat vaker afvragen of een gesprek effectief is geweest. Leveren gesprekken echt iets op, of is alleen ergens met elkaar over gepraat? Veel mensen kunnen uitstekend ouwehoeren. Wil je daar ook echt iets mee bereiken, dan heb je meer nodig dan alleen een onderwerp.

Een bijeenkomst of een gesprek kan als goed worden aangemerkt, maar niet als effectief. Leer dit herkennen in een organisatie. Hoeveel gesprekken worden er gevoerd waar je echt iets aan hebt en die echt iets opleveren? Kijk hoe gesprekken door teamleden worden ervaren en wat de koers is die jullie samen gaan varen.

Drijfverentest

Dit achterhaal je met het inzetten van een drijfverentest. Zo’n test zetten bedrijven regelmatig in, omdat mensen elkaar willen begrijpen en willen weten wat ze van elkaar nodig hebben. De test legt bloot waar het misgaat. Na afloop snappen teamleden beter hoe het team in elkaar steekt, wat ontbreekt, waar de focus zit en wat dit betekent voor de gesprekken.

Zo’n drijfverentest is handig voor het achterhalen van elkaars behoefte. En toch. Daarna begint het echte werk pas. Het inrichten van de gesprekken. Behalve met het afnemen van de drijfverentest bij teams helpen we bij de vervolgstappen.