Waarom problemen uit de weg gaan geen goed idee is

Het is uitzonderlijk weer voor september en het is even puffen 🥵. Niet dat ik verder klaag hoor, maar 30+ graden? Heeft het dan toch te maken met de klimaatveranderingen? Het is afhankelijk van, aan wie je dit vraagt, en welk antwoord je dan krijgt.
Dit doet me denken aan het volgende.

Stel dat je ergens tegen aanloopt wat niet lekker loopt. Wat denk je dan?
✔️ Het valt best wel mee, en het is wel eens erger geweest. Komt wel weer goed.
✔️ Ik heb daar nu even geen zin/tijd om dit nu op te lossen.
✔️ Ach, zo'n vaart zal het niet lopen, en als ik er tijd voor heb dan pak ik het wel aan.

Herken je één van deze gedachtes? Ik heb deze stiekem zelf ook wel eens, moet ik bekennen.

Zo ja, dan ben je het liefste je problemen aan het vooruitschuiven. Je bent goed in het relativeren dat het allemaal zo erg niet is.

Maar wie sukkel je nu in slaap? Natuurlijk je zelf. 🥴
Want wat je aan het doen bent is gewoon de struisvogelstrategie aan het toepassen.

Je kent hem vast wel. Die strategie die verwijst naar onze menselijke neiging om problemen of moeilijkheden te negeren of te vermijden, in plaats van ze aan te pakken.
Net zoals struisvogels soms hun kop in het zand steken om gevaren te vermijden, zijn er mensen die proberen te doen alsof problemen niet bestaan in de hoop dat ze vanzelf verdwijnen.

 Maar is dit echt een effectieve aanpak?🤔

Niet echt. Ik geef je een paar redenen waarom de struisvogelstrategie geen goed idee is.
 

1. Problemen verdwijnen niet vanzelf, sterker nog ze worden alleen maar groter
Misschien overbodig maar problemen verdwijnen meestal niet zomaar als je ze negeert. In feite kunnen ze vaak erger worden en zelfs leiden tot meer stress en problemen op de langere termijn.
Dus als je ziet dat het in je team of bedrijf op bepaalde punten niet lekker loopt en je doet niets dan wordt dit probleem alleen maar groter.

2. Gemiste kansen voor oplossingen

 
Kijk, als je een probleem vermijdt dan mis je natuurlijk ook de kans om ze op te lossen.
Je zou bijna kunnen zeggen; als je geen probleem hebt, dan heb je pas een probleem!

Elk probleem biedt een kans tot verbetering en heeft meestal een oplossing, of tenminste een manier, om ermee om te gaan. Door de struisvogelstrategie te gebruiken, loop je het risico om deze kans te missen en te blijven hangen in een negatieve situatie. Het kost je misschien wel geld of in het ergste geval je prestaties worden minder. 📉 

3. Stress en angst nemen toe

Een paradox natuurlijk, maar juist het vermijden van problemen kan leiden tot toenemende stress en angst. En niet het oplossen ervan. Je weet dat er iets mis is maar je negeert het gewoon, wat je een gevoel van onrust geeft. Het effect is dat je meer stress krijgt en zeker niet blijer wordt.
Ik zie nog wel eens dat mensen juist harder gaan werken en uiteindelijk oververmoeid raken. 😓
 

4. Positieve verandering begint met confrontatie

Wil je je situatie veranderen dan moet je problemen en uitdagingen onder ogen zien. Het begint allemaal met erkenning en acceptatie van de realiteit. Als je echt bereidt bent om je probleem aan te pakken, kun je de stap zetten om te op lossen, ga je leren en groeien en verbeter je je situatie.

 

Slotsom

👉 Hoewel de struisvogelstrategie misschien verleidelijk lijkt is, zoals je hebt gezien, het geen goede aanpak om problemen in je bedrijf of organisatie aan te pakken.
Negeer niet je problemen maar confronteer ze, ga het aan, en ga op zoek naar de oplossing. Op die manier kun je groeien met je bedrijf, leren medewerkers kansen zien in plaats van bergen problemen, en komt er meer uitdaging en plezier in je bedrijf.

Weet je nog; als medewerkers plezier hebben in het werk, presteren ze 30% beter!


Dus, ga jij die struisvogels een lesje leren? 🦩

Wil je dit samen doen? Maak dan een afspraak!
Ik heb het al vaker gezegd maar het is gratis & geheel vrijblijvend.
Met andere woorden: Je hebt niks te verliezen.

>> Klik hier om een online 1-op-1 gesprek met mij in te plannen (natuurlijk op een datum en tijd dat jou het beste uitkomt).