Hoe mentaal gezond ben jij?
Deze week stond mentale gezondheid prominent op mijn agenda.
Als eerste een uitdaging aangenomen: Voorzitter van de Rotary Club 🚀
Het begon deze week dus goed; ik ben de uitdaging aangegaan door voorzitter te worden van de Rotary Club in Heerenveen voor het komende jaar. Normaal gesproken zou ik niet snel voor zo'n rol kiezen, maar ik zie het als een mogelijkheid om iets te doen wat ik nog niet eerder heb gedaan.
Waarom deel ik dit?
Je vraagt je misschien af waarom ik dit met je deel en wat dit te maken heeft met mentale gezondheid? Toevallig organiseerde Rotary Nederland de dag erna een congres over dit onderwerp in Utrecht, met sprekers en workshops. Voor leden (en niet leden) van de Rotary, en ik had dus de mogelijkheid om daar aan deel te nemen.
Ik ben persoonlijk geïnteresseerd in dit thema omdat ik zie dat mentale gezondheid echt een kwestie is, zowel op het werk als daarbuiten. Het blijkt veelomvattender te zijn dan je op het eerste gezicht zou denken.
De harde cijfers
Mentale gezondheid is een van de grootste maatschappelijke vraagstukken van dit moment. Bijna de helft van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een mentale aandoening. Van de 48% die te kampen heeft met een psychische aandoening, geeft 18% aan er nooit over te praten (cijfers: Trimbos Instituut).
Plus, in de afgelopen 12 maanden had ongeveer een op de vier volwassenen (26%) één of meerdere psychische aandoeningen. Dit komt overeen met bijna 3,3 miljoen volwassen Nederlanders van 18-75 jaar. 🥴
Er is dus echt iets aan de hand zou je zeggen! 💡
Is het bespreekbaar?
Maar het begint natuurlijk met het zien, herkennen en bespreekbaar maken.
Ik heb een paar vragen voor je;
👉 Heb jij ooit gemerkt dat mentale gezondheid een onderwerp is dat op de agenda staat en besproken wordt in je team? Of dat je dit kunt bespreken met een collega?
👉 Of vind je juist dat hier nog te weinig aandacht voor is binnen jouw team of organisatie, en zit er nog een taboe op om hier open over te zijn?
👉 Zou meer aandacht hiervoor kunnen leiden tot een betere werkomgeving, minder uitval en meer productiviteit?
Te laat voor actie
Wat in ieder geval blijkt is, dat dit onderwerp op veel werkplekken niet of nauwelijks wordt besproken, vaak omdat het nog als een taboe wordt gezien. Het is jammer dat we pas in actie komen als het eigenlijk al te laat is, wanneer iemand al over zijn of haar grenzen is gegaan of niet meer goed kan functioneren, met alle gevolgen van dien.
Oproep tot meer aandacht
Het is tijd dat bedrijven en organisaties meer aandacht gaan besteden aan dit thema en aan de menselijke kant van ons functioneren. Focus niet alleen op resultaten, maar investeer ook in het welzijn van medewerkers, los van alleen maar KPI's.
En niet alleen de werkgever kan hier iets in doen, ook jij als collega kan aandacht geven aan de ander als je iets merkt of ziet gebeuren wat niet helemaal klopt.
Generatiekloof
Verder werd duidelijk dat er een generatiekloof bestaat in de perceptie van mentale gezondheid. Voor de oudere generatie is het soms lastig te begrijpen. "Gewoon doorgaan, het komt vanzelf wel goed, hebben we allemaal wel eens last van" hoor je dan. Hoewel goedbedoeld, zijn dit adviezen die vaak niet echt helpen of juist averechts werken.
De rol van leiders
👉 Wat denk jij dat de rol van leiders en managers moet zijn als het gaat om het bespreekbaar maken van mentale gezondheid binnen een organisatie? Benieuwd naar je bevindingen hierover.
Ontdekkingen op het congres
Een waardevolle les waar ik me weer bewust van ben geworden, is dat een gesprek aangaan met iemand niet betekent dat je meteen oplossingen moet bieden.
Soms is luisteren en begrip tonen al genoeg om iemand te ondersteunen.
Vandaag nog kun je een kleine stap zetten.🏃♀️
Begin vandaag met
🚨 Kijk eens om je heen en stel aan anderen de vraag: "Hoe is het met je? En vervolgens: hoe is het écht met je?"
Wil je even sparren? Maak dan een afspraak voor een gratis call.
📅 Boek een gratis gesprek. Klik hier om een afspraak te maken.