Het zijn soms net kleine kinderen
Ken je dat gevoel? Die momenten waarop het lijkt alsof je medewerkers zich gedragen als kinderen en jij de rol van ouder op je neemt?
We komen het allemaal weleens tegen, toch? 👩💼
Maar laten we eens dieper ingaan op die vergelijking met het gezinsleven.
Stel je even voor, dat je als ouder veel voor je kinderen doet, wat gebeurt er dan? Vragen ze veel van je? Worden ze misschien wat makkelijk, omdat je alles voor ze aan het oplossen bent? Of loop je continu achter ze aan of ze wel doen wat je van ze gevraagd had?
Zo werkt het dus ook op de werkvloer
Stel je voor dat je een klantenservice team hebt. Een van je medewerkers, laten we hem Piet noemen, heeft moeite om zijn werk op tijd af te krijgen en blijft achter met zijn taken.
In plaats van zelf naar oplossingen te zoeken, komt hij steeds bij jou met zijn problemen en vraagt om hulp. Als een attente en zorgzame leider, omdat je ziet dat hij druk heeft, neem je de taak op je om zijn werk af te maken, oplossingen aan te dragen of vraag je andere collega's om hem te helpen, zodat de klanttevredenheid niet in gevaar komt. Want dan ben je nog verder van huis.
Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een nobele daad lijkt, creëert het in feite een afhankelijkheidsrelatie waarin Piet steeds minder geneigd is om zelfstandig problemen op te lossen. Hij leunt steeds meer op jou als leidinggevende en verwacht dat jij zijn problemen oplost, terwijl hij zijn eigen verantwoordelijkheid ontwijkt.
Maak het bespreekbaar
Als dit gedrag niet bespreekbaar wordt gemaakt, kan het leiden tot een gevoel van frustratie en ontevredenheid binnen het team.
Andere medewerkers kunnen zich gaan ergeren aan het feit dat Piet niet zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en steeds bij jou komt aankloppen voor hulp. Dit kan de teamdynamiek verstoren en komt de sfeer niet ten goede.
Als ouderfiguur in deze situatie, is het belangrijk om te erkennen dat het oplossen van de problemen van Piet hem niet helpt om te groeien en te leren.
Dus wat te doen?
In plaats daarvan is het essentieel om hem te stimuleren om zelf oplossingen te vinden en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn werk.
Dit kan onder meer inhouden dat je duidelijke verwachtingen communiceert, hem coacht bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en hem aanmoedigt om zelfstandig beslissingen te nemen.
Oftewel je werkt aan het ontwikkelen van proactiviteit.
Door Piet te stimuleren het zelf te doen en hem de ruimte te geven om te groeien, creëer je een cultuur van zelfredzaamheid en vertrouwen binnen je team.
Dit zal niet alleen de individuele prestaties van Piet verbeteren, maar ook de algehele teamdynamiek versterken en de productiviteit verhogen.
Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt en voorkomt dat je in deze valkuil stapt. Hoe goed ook bedoelt natuurlijk.
Wil je sparren hoe jij uit deze valkuil kunt blijven? 🤔 Ik ga graag met je in gesprek om te kijken wat je het beste kunt doen.
📅 Boek een gratis gesprek. Klik hier om een afspraak te maken.