Workshop Het ontwikkelen van zelforganiserende teams

Het ontwikkelen van zelforganiserende teams

Een bewezen manier van effectief samen resultaten bereiken


Je organisatie wil werken met zelforganiserende teams. Je wilt graag dat je energie krijgt van het samenwerken met collega’s. Nog meer energie krijg je van de resultaten waartoe deze zelforganisatie en samenwerking leidt. Het is immers wel de bedoeling dat de inspanningen van jullie bijdragen aan het doel dat jullie organisatie zichzelf heeft gesteld.

Verzanden in proces denken

Maar hoe pak je dit aan? Waar moet je beginnen? Want het kan zijn dat jullie team soms verzandt in ‘proces denken’. De organisatie heeft doelen vastgesteld, maar het blijkt een hele klus te zijn om samen in beweging te komen richting dat doel. Binnen het team is te weinig sprake samenhang en overleg. Er worden te weinig krachten gebundeld voor het bereiken van een gezamenlijk resultaat. Het is knap lastig om hier verandering in te brengen. Het is niet zo dat de mensen niet willen maar hoe krijgen we het zo voor elkaar dat we effectief zelf-organiserend werken?


Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.


Houding en gedrag

Je opdracht is om zelf-organiserend te worden als team. Je team moet zichzelf continu leren verbeteren. Vanuit het bekende LEAN principe zijn veel teams inmiddels gewend om processen opnieuw in te richten. Wat vaak vergeten wordt, is dat er meer voor nodig is om, samen vanuit zelforganisatie, het doel waar je uit wilt komen te realiseren. Blijf vooral niet hangen in middelen. Die worden vaak leidend, terwijl het meenemen van mensen op basis van coachend leiderschap tot veel meer resultaat leidt.

Weerstand voorkomen

Als leidinggevende ben je op de hoogte van de organisatiedoelstellingen. Vertaal die naar jouw team en creëer op basis daarvan zelf-organiserend vermogen waardoor die doelstellingen realiseerbaar zijn. Zo voorkom je weerstand bij mensen bij wie het gevoel ontstaat dat ze nog meer werk op hun bordje krijgen en niet weten welke richting het op moet gaan.

Teamontwikkelaars-header

Verbinding

Het draait niet om het opleveren van nog meer werk, het gaat om een andere manier van werken die een zelf-organiserend team handvatten geeft. Met de Verbeter KATA geven we daar invulling aan. Samen kijken we hoe je de vertaalslag kunt maken naar jouw team of afdeling. Er ligt een uitdaging voor je en op basis daarvan bepaal je een nieuwe doeltoestand. Dat is onderling verbinding maken. Mensen willen weten wat de organisatie van hen vraagt, waar de teamleider naar toe wil en waarmee ze concreet zelf aan de slag mogen.

  Herjan Reuten, directeur
 • Ik ging met hoge verwachtingen richting de workshop en ik had al de nodige voorkennis. Ik ben positief verrast door de inhoud en vormgeving van de workshop. De samenstelling van de groep van deelnemers uit verschillende organisaties had ook een duidelijke meerwaarde. Ik ben benieuwd naar de volgende workshop / het vervolg op deze workshop!  
  Herjan Reuten, directeur
  Zuyderzee Lyceum Emmeloord-Lemmer

Een effectieve manier van werken en denken voor het ontwikkelen van zelforganisatie

De workshop “Het ontwikkelen van zelforganiserende teams’ is een introductie. Een introductie waarbij we laten zien hoe een team kan werken aan zelforganisatie en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen die je organisatie heeft gemaakt. Je krijgt concrete tools en handvatten aangeboden om jouw team succesvol te laten werken vanuit zelforganisatie.

Na deze introductie is ruimte voor een persoonlijke terugkomsessie, die we gezamenlijk inplannen. Tijdens de terugkomsessie bespreken we de mogelijkheden van Verbeter KATA voor jouw team. De introductie neemt een halve dag in beslag.

Programma

 • Ontvangst is vanaf 08.45 uur, we starten om 09.00 uur en eindigen om 12.30 uur

 • Gezamenlijk stemmen we de datum van de persoonlijke terugkomsessie af.

 • Ellen Selderijk verzorgt de workshop.

 • De workshop wordt gegeven op de locatie van de Teamontwikkelaars bij Natuurlijk Zicht in Oudehorne


Per workshop kunnen maximaal 8 deelnemers aansluiten.

Je investering is slechts € 195,00 (excl btw).

Je krijgt tools en handvatten die je direct in de praktijk kunt toepassen. Een eerste stap om jouw team vanuit zelforganisatie effectief te laten samenwerken.

Meld je aan


  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.